Het digitale Horeca landschap wordt steeds groter

Nieuwe kansen doen zich voor. Foodservice bedrijven, en meer bepaald Horecazaken, moeten professioneel gerund worden om blijvend succesvol te zijn. Digitalisering biedt in snel tempo steeds meer toepassingen. Samenwerking in online oplossingen biedt kansen aan fabrikanten en leveranciers om een echte toegevoegde waarde aan ondernemers te bieden.

Horeca in België en Nederland is een evolutie met 2 verschillende snelheden. Nederland heeft de consolidatie in groothandels al achter de rug. Focus op rendement door schaalgrootte heeft geleid tot ketenvorming. Grotere bedrijven omarmen sneller digitale tools voor hun bedrijfsvoering. In België heeft de witte kassa voor een schokeffect gezorgd. Samen met overheidsmaatregelen op vlak van Horeca personeelsbeleid waren dit de 2 fronten waarop digitale tools snel hun weg naar de sector vonden. In hun slipstream volgden managementtools, besteloplossingen, marketingplatformen, voedselveiligheid applicaties en boekhoudpakketten.

Nieuwe ondernemers hebben middelen en bedenken concepten die de markt verfrissen. Ze vinden het bovendien normaal om cijfers te analyseren, organisaties te structureren en keuzes te maken op basis van digitale dashboards. Inmiddels is het digitale aanbod ruim en divers. En de doorsnee Horeca ondernemer kijkt er naar en begrijpt het, soms terecht, niet altijd en wacht af.

We delen de digitale toepassingen in aan de hand van tien domeinen. Zo zijn ze ook weergegeven in bovenstaande afbeelding.

 • F&B management
 • HR administratie
 • Planning
 • Online bestellen
 • Kassasystemen
 • Marketing
 • Voedselveiligheid
 • Boekhouding
 • Loyalty
 • Reserveren

Uiteraard zijn er meerdere spelers die oplossingen bieden in meer dan één van deze domeinen. Als leverancier aan het Horecakanaal liggen er kansen voor het grijpen in de samenwerking met dergelijke digitale tools. Niet alleen staan ze heel dicht bij de ondernemer om te helpen met praktische oplossingen. Maar ook de koppeling van meerdere ‘insights’ is een grote informatiebron van professionele toegevoegde waarde.

Inzichten zijn immers cruciaal om als fabrikant en leverancier succesvol de markt te bewerken. Klanten oriënteren zich in hun zoektocht naar oplossingen. Digitale kanalen spelen een belangrijke rol. Maar offline blijft bovenaan het lijstje staan. Folders van groothandels, vakbladen en beurzen horen, afhankelijk van het land, bij de top 3 oriëntatiekanalen. Websites van groothandels zijn dan weer onontgonnen goudmijnen op vlak van content marketing.

Die content moet antwoorden geven waarop klanten hun beslissing kunnen nemen. Na beslissen volgt bestellen. Opvallend is het grote belang van digitale bestellingen in Nederland ten opzichte van België. Detailinzichten in bestelgedrag zijn erg leerzaam. Ook niet te vergeten is detailkennis over het gebruik van producten of diensten. Klanten binden en opnieuw laten bestellen, dat is het doel Een ‘reason to belong’ bieden door kennis is het middel.

Online meets offline om klanten te binden

De digitalisering in de Horeca is dus een feit. Je moet al bijna blind zijn om dat te missen. Bedrijfsblindheid zien we echter wel vaak bij merkproducenten vandaag. Het lijstje met fabrikanten die eigen community platformen, loyaltysystemen en bestelsites aan het bouwen is, groeit zienderogen. Denken al die slimme marketing en sales mensen nu echt dat elke Horeca ondernemer elke dag of week al die apps en al die online platformen gaat bezoeken? En dan ook al die codes gaat scannen, al die facturen gaat fotograferen, al die toepassingen gaat downloaden of al die bestellingen op 2 plaatsen gaat intikken? Deuh! Dat gaat echt niet gebeuren!

Slimme commerciële besluitvormers in foodservice nemen daarop best 2 belangrijke tips mee:

 • Begin eerst eens met je eigen website in te zetten als ‘insights en lead generator’. En kijk dan eens waar er bij je eindklanten echt animo voor is. Hij was immers veel te duur om alleen maar dienst te doen als een mooie online productcatalogus en online krant. Meer weten? Lees deze blog dan eens.
 • Sla de handen in elkaar met digitale spelers die het verschil maken. Werk aan je eigen ecosysteem en denk in ‘delen van kennis’ in plaats van ‘afschermen van kennis’. Wil je snel contact met de digitale spelers die er toe doen en kijken waar de mogelijkheden liggen? Laat van je horen dan.

Het digitale Horeca landschap wordt groter. Nieuwe kansen zijn er niet door alles zelf te willen doen en te denken dat jouw merk of bedrijf het centrum van de foodservice wereld vormt. Samenwerking in online oplossingen geeft veel meer toegevoegde waarde. Zeker als je ze koppelt aan je offline communicatie. Er komt een dag dat we dit ook in onze Belgische foodservice sector allemaal gaan begrijpen. Maar zoals altijd duurt dat hier wat langer en moet iemand het dan maar blijven herhalen … .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.