De vijf professionele trends in de Belgische foodservice sector

Het Belgische foodservice landschap evolueert. Dat doet het al pakweg 30 jaar trouwens. Maar de snelheid waarmee er nu veranderingen optreden is aanzienlijk hoger dan toen ondergetekende pas de wondere wereld van eten en drinken binnentrad.  Een overzicht in vijf professionele trends.

 

  1. Digital management tools

Foodservice in België en Nederland is een evolutie met 2 verschillende snelheden. Nederland heeft de consolidatie in groothandels al achter de rug. Focus op rendement door schaalgrootte heeft geleid tot ketenvorming. Grotere bedrijven omarmen sneller digitale tools voor hun bedrijfsvoering. In België heeft de witte kassa voor een schokeffect gezorgd. Samen met overheidsmaatregelen op vlak van Horeca personeelsbeleid waren dit de 2 fronten waarop digitale tools snel hun weg naar de sector vonden. In hun slipstream volgden management-tools, besteloplossingen, marketingplatformen, voedselveiligheid applicaties en boekhoudpakketten. Alles om naast koken ook te ‘managen’.

 

Meer over digital management tools.

 

  1. Speed & efficiency

De chef van vandaag heeft grote uitdagingen. Hij moet niet alleen lekkere gerechten op de tafel van zijn gasten krijgen maar hij, of zij, is tegelijkertijd manager en ondernemer. En dat van een bedrijf dat rendabel moet zijn, het personeel aan boord, en gemotiveerd, moet houden en zijn klanten moet vinden. Convenience kan de oplossing bieden. Om de focus te leggen op onderscheidend vermogen en klantenbinding. Want wat levert het meeste op? Een uur bouillon trekken of een uur online reviews van klanten beantwoorden?

 

Meer over speed & efficiency.

 

  1. Local marketing

In de omringende landen zien we al veel langer dan vandaag de opmars van gepersonaliseerde materialen voor klanten. Menukaarten, tafelstaanders, terraskaarten, affiches en veel meer nog wordt op maat van de klant gemaakt. Geen algemene posters meer met witte ruimte om een prijs op te schrijven. Maar professioneel en naar wens geprint met het logo, de zelf gekozen prijs en zelfs de eigen gekozen promoboodschap van de ondernemer. Lokale activatie zoals het moet. Klanten helpen om klanten te maken.

 

Meer over local marketing.

 

  1. The war for data

Meten is weten, data zijn essentieel, … We kunnen nog wel wat holle slogans opnoemen die het belang van data onderstrepen. We zijn het daar mee eens, maar we willen wel een kleine nuance aanbrengen. De juiste, slimme data zijn noodzakelijk in foodservice. Ook als fabrikant of leverancier ben je best op de hoogte van wat er speelt. Grote spelers en start-ups zijn actief op dit front. Kassaleveranciers, reservatie-platformen, management-tools, e-commerce oplossingen, … zijn belangrijke speelvelden in dit verband. Maar ook vanuit financiële instellingen en sociale secretariaten zijn data steeds meer het nieuwe goud.

 

Meer over The war for data.

 

  1. Suppliers (r)evolution

Horeca ondernemers klagen over BTW-tarieven en lijden onder de gevolgen van de invoering van de witte kassa. Groothandelaars vrezen prijsoorlogen en zoeken manieren om hun toegevoegde waarde in de verf te zetten. Onbekende spelers betreden het foodservice speelveld en nog meer buitenlandse bedrijven staan klaar om in ons land te investeren. Nieuwe ondernemers slagen erin om onderscheidende formules succesvol neer te zetten en bekende chefs doen hun best om hun bekendheid te verzilveren met innovatieve concepten. Merken drukken het gaspedaal stevig in om hun afnemers over de logistieke keten heen te bereiken. De foodservice markt evolueert in een razendsnel tempo. Zitten we in het oog van de storm of kabbelen we rustig verder?

 

Meer over suppliers (r)evolution.

 

Wil je naast vijf professionele trends nog tien consumententrends? Dat kan!

Kijk hier voor tien consumententrends.