Marktonderzoek bij operatoren: het recept voor geslaagde innovaties in jouw foodservice bedrijf

Innovatie is binnen de foodsector, net zoals in andere sectoren, erg belangrijk. De wereld van eten en drinken is voortdurend in beweging. Het is daarom een must om in te spelen op de kansen die zich in deze veranderende omgeving aanbieden. Buikgevoel en ervaring kunnen hierbij helpen. Al is het geen overbodige luxe om de juiste inzichten te verzamelen via doorgedreven marktonderzoek.

In tegenstelling tot andere sectoren binnen de voeding is foodservice, alles wat buitenshuis eten en drinken aanbelangt, een sector waar niet alleen consumenteninzichten van belang zijn. Fabrikanten moeten minstens evenveel aandacht besteden aan de professionals die via hun concepten al dat eten en drinken aanbieden. De horecaondernemer, de chef in een cateringbedrijf, de uitbater van de lunchroom of de hotelmanager hebben elk op hun beurt specifieke wensen en noden.

Wat houdt onderzoek bij operatoren binnen de foodservice sector in?

De foodservice leverancier heeft er alle belang bij om te weten wat er leeft en speelt bij de operatoren. De nuttige inzichten die je bij deze ondernemende professionals kunt verzamelen, zijn erg divers. Dit kan onder meer gaan over het gebruik van bepaalde types producten, de inzet van moderne technologie, de organisatievereisten, de zakelijke overwegingen, inspirerende consumententrends, de vraag naar specifieke informatie, de keuze inzake menu of het zoekgedrag van de chef. Deze bruikbare inzichten kunnen nieuwe ideeën opleveren waarmee je als foodservice bedrijf aan de slag kunt.

Binnen de foodservice wereld is onderzoek bij operatoren nog enorm onderbelicht. Het verzamelen van inzichten door middel van onderzoek hoeft niet gelijk te staan aan grote, dure onderzoekstrajecten. Integendeel, in functie van je idee en afhankelijk van het stadium waarin de ontwikkeling zich bevindt, ga je het verzamelen van inzichten aanpassen. De ene keer raadpleeg je experten voor enkele interviews,  de andere keer opteer je voor een panelgesprek. Onderschat ook de mogelijkheden niet van een online onderzoek.

Hoe ga je aan de slag met de resultaten?

De waardevolle informatie die je bij de ondernemers verzamelt, is de eerste stap naar het begrijpen van hun noden. Als je die in kaart hebt gebracht, kun je nadenken hoe het assortiment van jouw foodservice bedrijf een meerwaarde kan betekenen of een oplossing bieden. Grijp je kans om je via innovaties te onderscheiden van je concurrentie.

Eens je een plan van aanpak – of meerdere plannen – hebt bepaald, is het geen slecht idee om je bevindingen en conceptideeën bij de operatoren af te toetsen. Zij kunnen meteen de haalbaarheid van jouw plannen checken.

Onderzoek in de foodservice sector hoeft dus geen kwestie te zijn van grote studieopdrachten. Het is voor belangrijk dat je tijdens elke stap nagaat of jouw idee of concept een meerwaarde biedt aan de operatoren. Als je dit verzekert, dan heb je alvast een cruciale stap in de richting van een geslaagd project gezet.

Wil je ook relevante en tastbare inzichten verzamelen voor jouw foodservice bedrijf? Foodproof is dé partner bij uitstek om de vinger aan de pols van de operatoren te houden. Op basis van de kwalitatieve en kwantitatieve data uit het marktonderzoek steken we de hoofden bij elkaar om de juiste plannen uit te stippelen voor jouw foodservice bedrijf. Meer weten over ons aanbod van marktonderzoek? Ontdek het hier.