Is blurring booming of boring?

Bij onze Noorderburen geraken ze er niet over uitgepraat. Blurring is in, blurring is de toekomst en blurring gaat de hele sector veranderen. Ook in België wordt het vermeende gebrek aan gastsprekers gecompenseerd door de vlotte Hollander die op het podium komt vertellen dat blurring de allernieuwste trends is. Maar is dat wel zo?  

Reeds 50 jaar geleden kon je in een tuincentrum iets eten of drinken.

Restaurants worden steeds meer retailers en winkelketens worden steeds meer restaurants. Zo kan je blurring samenvatten. De vlotte Noorderbuur vertelt dan vervolgens dat dit haarscherp uitgekiende strategieën zijn waarmee een nieuwe trend wordt neergezet en ongekende veranderingen in marktaandelen worden gerealiseerd. Nuchtere Belgen zeggen dan dat het eigenlijk winkels zijn die plots ook eten serveren en restaurants die ook producten verkopen.

 

Reeds 50 jaar geleden kon je in het gemiddelde Belgische tuincentrum of in de betere meubelzaak iets eten en drinken. Heel talrijk zijn de voorbeelden van winkelcentra waar je na het shoppen ook iets kan eten. Ook cash&carry handelaren serveren in hun vestigingen al vele jaren ‘food & drinks’ aan hun klanten. In het buitenland zijn sinds mensenheugnis voorbeelden te noemen van kleine zelfstandigen die beide combineren. Wijnrestaurants die hun flessen ook verkopen, al dan niet in een aparte ruimte. Of vishandelaren die een kleine resto of snackbar hebben. En bakkers die ook producten voor thuis verkopen naast broodjes om meteen thuis op te eten. 

 

Hoeveel procent van de foodservice omzet omvat dit?

En toen kwam bijna 10 jaar geleden Eataly en werd het element ‘beleving’ toegevoegd. In de jaren hierna werd hier verder op gebouwd. Zeker niet enkel met beleving als basisdrijfveer. Simpele functionele omzetverhogende redenen liggen vaak aan de basis. Het tankstation dat extra omzet ziet in ‘food on the go’. De slager die wel kansen ziet in bereide maaltijden en traiteur oplossingen. De bakker die extra omzet scoort door het openen van een tea-room. Natuurlijk zijn er ook de grotere jongens. De V&D’s, de Hema’s, de Carrefours en de Albert Heijns die in hun nieuwe concepten eetbeleving of ‘on-the-go’ oplossingen toevoegen aan de ‘shopper journey’.

 

Maar hoeveel procent van de totale foodservice omzet omvat dit? Is een boekhandel met een brasserie, een winkel waarin je kan lunchen, een wassalon waar je iets kan drinken of een schoenenwinkel waar je wat kan eten voldoende om van de grote trend te spreken? De aandacht die dit soort nieuwe concepten krijgt is overigens zeer terecht! Ze zijn namelijk nieuw en innovatief. De aandacht die steeds meer grote retailspelers vestigen op buitenshuis eten en drinken is ook zeer terecht. Het heeft namelijk te maken met het inspelen op een wijzigende consument en de wens om meer marktaandeel te verkrijgen.

 

Sterke inzichten leiden tot sterke concepten.

Allemaal knap dus, die nieuwe blurringconcepten. Maar het is geen trend. Het is een reactie op enkele andere trends. Trends die te maken hebben met onze andere manier van leven, onze wens om niet enkel op traditionele momenten te eten, onze drang naar nieuwe ontdekkingen en onze zoektocht naar de verhalen achter hetgeen we in onze mond steken. Nieuwe concepten bouw je door in te spelen op wat er zich aftekent in de maatschappij. Sterke inzichten leiden tot sterke concepten. Blurring is daar een vorm van. Een hele interessante bovendien! ‘Booming’ is het misschien zelfs, al is dat nog te bezien. Maar continu roepen dat blurring nu echt wel de allernieuwste trend is, vinden wij ronduit ‘boring’. Sorry collega’s uit Nederland. Maar als je nog eens gastspreker uit België zoekt dan bel gewoon even.

 

Ook zin om eens grondig van gedachten te wisselen over inzichten in foodservice? Laat maar weten! We trakteren je met plezier in een hip blurring concept.